Obce a vyššie územné celky majú platiť pokuty za prekročenie dlhu

09.06.2015 Bratislava

Bratislava 9. júna (TASR) - Obce a vyššie územné celky si budú musieť dávať väčší pozor na svoje hospodárenie. Na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet totiž poslanci schválili pozmeňujúci návrh Milana Mojša (Smer-SD) k vládnemu návrhu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, prostredníctvom ktorého sa novelizuje aj zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.

"Pozmeňujúci návrh sa týka pokút za prekročenie dlhu, a to v dvoch veciach. Na jednej strane sa zmierňuje pokuta tým, že sa nezarátavajú niektoré zdroje financovania oproti súčasnému stavu, a po druhé sa navrhuje, aby sa za medziročný nárast dlhu udelila pokuta vo výške 5 %," priblížil na dnešnom rokovaní výboru Mojš.

Ako sa uvádza v pozmeňujúcom návrhu, pokuta za prekročenie dlhu sa ukladá z podielu celkovej sumy dlhu obce alebo vyššieho územného celku ku koncu rozpočtového roka. Do celkovej sumy dlhu obce sa po novom pritom nemajú započítavať aj záväzky z prijatia návratných zdrojov financovania a záväzky obce alebo vyššieho územného celku v nútenej správe. "Ak sa medziročne podiel dlhu obce alebo vyššieho územného celku na skutočných bežných príjmoch predchádzajúceho rozpočtového roka zvýši, pokuta za prekročenie dlhu sa uloží vo výške 5 % z tohto medziročného zvýšenia. Pokuta sa neukladá, ak nepresiahne sumu 40 eur," píše sa v pozmeňujúcom návrhu.

Hlavným cieľom vládneho návrhu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy je však zmeniť proces prípravy rozpočtu verejnej správy. Po novom by Ministerstvo financií (MF) SR nemalo pripravovať východiská rozpočtu a predkladať ich na rokovanie vlády ako samostatný materiál, ale pri zostavovaní rozpočtu by sa malo vychádzať z Programu stability. Ten vládny kabinet schvaľuje každoročne a do konca apríla ho Slovenská republika predkladá Európskej komisii na posúdenie. Tieto zmeny obsahuje novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú dnes poslal parlament do 2. čítania.

Okrem toho sa má zmeniť aj predkladanie správy o plnení rozpočtu verejnej správy za 1. polrok do parlamentu, taktiež sa má upraviť aj poskytovanie údajov obcí a vyšších územných celkov do Rozpočtového informačného systému, do takzvaného RIS.SAM.
 

Vyberte región